14 Nisan 2018

Vajinismus Nedir? Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

1-  Vajinismus Nedir?

Cinsel ilişkiye engel olacak şekilde vajinal kasların istemsiz olarak kasılması durumudur. Bu durum her cinsel ilişki denemesinde yaşanmaya devam eder. Kişi zamanla suçluluk, utanç, yetersizlik duygusu, kendine kızma, hayal kırıklığı gibi his ve düşüncelere kapılır. Vajinismus görülme oranı ülkeden ülkeye değişim göstermektedir. Ülkemizde 10 kadından 1’ı bu problemi yaşamaktadır.

2- Sebebi Nedir?

En sık nedeni psikolojik kaygılardır. Bu kaygının sebebi değişkendir. Çoğunlukla çocukluktan itibaren bilinçaltına kodlanan cinsellik ya da kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili yanlış bilgiler, cinsellik ve kadın bedeni hakkında eksik bilgiler ve inanışlar bu kaygıya sebep olur.

3- Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinismus yüzde yüz tedavi edilebilir geçici bir rahatsızlıktır.

Sorunu kendiliğinden aşabileceği beklentisi ile zaman kaybetmeden erken çözüm arayışı içine giren çiftlerde çözüme kavuşturmak daha kısa sürede olur Tedavide bir müdahale, girişim ya da ilaç önerilmez. Yapılması gereken tek şey cinsel terapidir.
Aynı zamanda bir kez cinsel terapi ile ilgilenen kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilerek kızlık zarının yapısı değerlendirilir. Çok Nadiren sebep kızlık zarı ile ilgili anatomik bir sebeptir.
Terapiye eşler birlikte katılır ve Duyarsızlaştırma teknikleri (ev ödevleri ile), anatomik ve fizyolojik bilgilendirme, yanlış inançlarla çalışma ve eş ilişkisinin değerlendirilmesi ile tedavi sağlanır.

4- Cinsel İsteksizlik ve Uyarılma Bozukluğu Nedir?

Cinsel isteğin ve sekse duyulan ilginin çok az ya da hiç olmaması cinsel isteksizlik, cinsel aktivite sırasında uyarılmanın gerçekleşmemesi ise uyarılma bozukluğu demektir.

Bazı kadınlarda bu kaçınma davranışı yaşam boyu ilken bazılarında sonradan gelişmiş olabilir.
Tedavi kronik bir hastalık, devamlı kullanılan bir ilaç ya da genital organlarda organik bir sorun olup olmadığını için araştırılması ve beraberinde psikolojik değerlendirmenin yapılması ile sağlanmaktadır.
Tedavide kadının beyninde cinselliğe yer açmasını sağlamak, geçmişten gelen yanlış inanış ve toplumsal cinsel tabuları yıkmak, eşlerin ilişkilerine yönelik sorunları irdelemek ve çifti monotonluktan kurtarıcı önerilerde bulunmak faydalı olur.

5- Ağrılı Cinsel İlişki disparoni nedir?

Cinsel ilişki sırasında yineleyici ve devamlı genital ağrı olmasıdır. Kadın bu duyguyu acı, batma, yanma ya da sancı diye de tarifleyebilir Kadınların üçte ikisi hayatının bir döneminde bu hastalığı geçirir. Bu kadınların bir kısmında altta yatan bedensel bir problem olabilir. Bu durumun kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi ardından terapi ile ağrı algısı yaratan psikolojik sebepler araştırılır. Organik sebepler arasında en sık vajinal kuruluk, genital organ enfeksiyonları, endometriozis, geçirilmiş genital bölge ameliyatları, vulvar vestibülit sayılabilir.

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.