6 Nisan 2022

Hamilelikte Doktora Başvurulması Gereken 10 Durum Nedir?

1-Hamilelilk şüphesi: Hamilelikten şüphe ettiğinizde test yaptırmak için ya da evde yaptığınız idrar testi pozitif çıktığında kan testi için doktora başvurmalısınız. Çünkü kanınızda gebelik değerinin düzgün yükselip yükselmediğine bakılarak ya da ultrasonda gebelik kesesi değerlendirilerek dış gebelik olmadığının anlaşılması önemlidir

2- Kanama :Kanama durumunda gebeliğin her haftasında doktora başvurulmalıdır. Erken haftalarda kanama, kesenin yerleşme kanaması gibi normal nedenlerden olabileceği gibi düşük işareti de olabilir. İlerleyen gebelik haftalarında ise erken doğum ya da bebeğin eşinin (plasenta) değerlendirilmesini gerektirir.

3-Karında sertleşme, kasık ağrısı:
Adet ağrısı tarzında ya da daha şiddetli kasık ağrıları, bel ağrıları, karında sertleşme ve baskı hissi rahim kasılmasına bağlı doğum belirtisi olabilir Özellikle gebeliğin 36. haftasından önceki kasılmalarda erken başvurmak önemlidir. Son haftalarda ise rahmin doğuma hazırlık yapmak için düzensiz kasılmaları söz konusu olabilir. Ağrılar şiddetlenir ve düzenli hal alırsa doğum başlamış demektir ve doktora başvurmak gerekir.

4-Su gelişi:
Vajinal bölgede aniden ıslanma olursa su gelişi söz konusu olabilir. Bu durumdan şüphe edilen her gebelik haftasında doktora başvuru şarttır. Bazen su; idrar yada vajinal akıntı karışabilir. Doktor bu ayrımı yaparak tedaviye başlar.

5-Tansiyon yüksekliği:
Gebelerin evde tansiyon takibi yapmaları önemlidir. Özellikle 130-80 mm-Hg üzerindeki tansiyonlarda takip etmeli ve özelliklede beraberinde bacak ve ayaklarda ödem, baş ağrısı ve görme bulanıklığı varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

6-Bacaklarda ağrı şişme ve kızarıklık:
Gebelerde kanın yoğunluğu artmakta ve vücutta pıhtı oluşumuna eğilim olmaktadır. Özellikle alt bacak damarlarındaki pıhtılar akciğere ulaşırsa ölümcül sonuçlanabilir. Bu nedenle vücudunuzun herhangi bir yerinde özellikle de alt bacaklarda genellikle tek taraflı şişlik, ağrı ve kızarıklık olursa doktorunuza bilgi vermelisiniz .

7-Kilo kaybı yapacak kadar bulantı kusma:
Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusma doğaldır. Fakat ileri derecede olduğunda anne ve bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle hastanede sıvı ve besin takviyesi yapılması yararlı olur.  

8-Ateşli hastalık:

Ateş yüksekliği bebeği olumsuz etkileyebilir, erken doğuma, su kesesinin açılmasına, bebekte yenidoğan dönemi enfeksiyonlarına, hatta ani bebek kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle ateşin kaynağının bulunması ve gebeliğe uygun olacak şekilde antibiyotik başlanması gereklidir.

9-Vajinal akıntıda değişiklikler:

Normal gebelerde yumurta akı gibi şeffaf bir vajinal akıntı olağandır fakat sarı, yeşil, gri, kanlı gibi renk değişimleri, beyaz katı hal alması yada kötü kokunun, kaşıntının da eşlik etmesi tedavi gerektirir. Tedavi genellikle vajinal fitillerle yapılır. Aksi takdirde bebeğin su kesesinin açılması, rahim kasılmalarının başlaması ve de erken doğum riski artmış olur.

10-İdrar Şikayetleri:

Gebelikte sık idrara çıkma yada fark etmeden idrar kaçırma olağandır. Fakat idrar yaparken yada tutarken yanma idrar kesesi bölgesinde hassasiyet,idrarda kan olması yada böbreklere vuran yan ağrısı olduğunda idrar yolu enfeksiyonu yada idrar yollarındaki problemler değerlendirilmelidir.

Hamilelikte neler olağandır :

  • Memelerde şişme ve hassasiyet,
  • Sık idrara çıkma,
  • Uyku hali,
  • Duygusal dengesizlik,
  • Kabızlık, karın şişliği ve gaz
  • Kanama olmaksızın hafif kasık ağrıları,
  • Tansiyon düşmesine bağlı göz kararması,
  • İştah değişiklikleri,
  • Ciltte renk değişiklikleri (yüzde, meme başında göbekte, vajinal bölgede koyulaşmalar) ,
  • Diş eti kanamaları

OP. DR.ESRA CAN BEYAZLI

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman kadromuz sorularınızı yanıtlıyor.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

© PembeMavi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
1
Merhaba, bilgi almak istiyorum.
Merhaba, bilgi almak istiyorum.